• Helaas

  1 maart 2019

  Het is jammer maar door veranderingen van EXTO is het voor mij voorlopig niet meer mogelijk berichtjes te plaatsen met foto's. Vanuit een worddocument kan ik n.l. geen foto's meer knippen en plakken in dit blog, 
  Deze moeten apart worden gedownload en dat zal vanuit word niet gaan. Zonder foto's is een berichtje niet echt aantrekkelijk dus laat ik het maar achterwege. Jammer maar helaas !

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | 21 keer bekeken

 • Schildervrienden

  7 september 2018

  Al jaren komen we bijeen en dit jaar was dat in Stramproy. Het was een leuke gezellige dag, natuurlijk hebben we allemaal ons verhaal gedaan maar hebben ons ook met kust bezig gehouden.
  We bogen ons over het thema karikatuur en door een karikaturist werd ons uitgelegd waar we op moesten letten. We kwamen tot de ontdekking dat het nog niet zo eenvoudig is, al snel is het een gewoon portret , een spotprent of het lijkt nergens op. Maar erg leuk om te doen en wil je het onder de knie krijgen dan is het oefenen geblazen.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 25 keer bekeken

 • Het Singer museum in Laren 2

  29 juli 2018

  Geschilderde tuinen

  De zomer breekt aan, dus dat betekent: naar buiten! Met de tentoonstelling Geschilderde tuinen én de nieuw aangelegde beeldentuin door landschapsarchitect Piet Oudolf, staat Singer Laren helemaal in het teken van de tuin.

  In de periode 1880 – 1940 richtten veel kunstenaars uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emil Nolde, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink nemen u mee in hun veelkleurig paradijs.

  Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. U ziet schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin.

  Rozentuin te Afsnee werk van Anna de Weert

  Bloemen door Claude Monet. De modderige kleuren zijn ongebruikelijk voor het doorgaans kleurrijke palet van Monet.

  In de tuin werk van Bernard Johannes Blommers

  Meisje in hangmat werk van Rob Graafland

   

  De beeldentuin

  De gratis toegankeijke beeldentuin is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur. De kunstwerken gaan alle op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur. Bijzonder is de Boomtafel van kunstenaar Famke van Wijk. Een beeld ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter van Singer Laren Dolf van den Brink.
  Guido Geelen liet zich inspireren door het verhaal van de beeldenroof in 2007: twee schapen als geharnaste ridders bewaken de tuin.

  Het voorplein, daktuin en de beeldentuin worden ontworpen door de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf. In het voorjaar van 2018 werd de tuin feestelijk geopend.
  Piet Oudolf is een bekende representant van Dutch Wave, een stroming in de Nederlandse tuincultuur die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten en het spelen met de seizoenen.

  De tuin zal er elk seizoen anders uitzien en met de jaren volgroeien. Het was een boeiende en gezellige dag die wij daar doorbrachten.

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 239 keer bekeken

 • Het Singer museum in Laren

  29 juli 2018

  Singer Laren is op zich al het vermelden en zeker een bezoek waard. Het werd in 1965 als particuliere stichting opgericht door Anna Spencer-Brugh als herinnering aan haar echtgenoot de Amerikaanse schilder William Henry Singer jr. William reisde met Anna door heel Europa, waarna ze in 1901 neerstreken in het Nederlandse Laren, in die tijd een ware kunstenaarskolonie. In 1911 bouwden ze daar hun villa genaamd De Wilde Zwanen. De villa is tegenwoordig onderdeel van Singer Laren. Het echtpaar verzamelde een enorme collectie kunst. Ze lieten zich onderrichten in de kunst door diverse kunstkenners van die tijd. Verrijkt met kennis bouwden ze hun collectie verder uit. Na Williams dood ontstond Singer Laren, een museum, maar ook meer dan dat.
  Singer Laren bevat ook een theater. Vanuit de muzikale achtergrond van pianiste Anna Singer en de interesse van het echtpaar in zowel kunst als muziek ontstond de concertzaal, tevens theater.

  De Beeldentuin is de tuin die behoort tot het huis van het echtpaar Singer. Deze tuin met hedendaagse sculptuur is voor de bezoekers opengesteld. Aan de tuin grenst ook het terras van het restaurant. Een fijne plek om even te pauzeren of zomaar even koffie te drinken.
  Singer Laren heeft momenteel een nieuw theater en entreegebied en ook de tuin is opnieuw aangelegd.

  Eeuwig ijs werk van William Henry Singer. Het grootste deel van zijn werk kwam tot stand in Noorwegen. Hij was geboeid door de mysterieuze stilte die van de besneeuwde berglandschappen uitgaat.

  Portret van Anna Singer-Brugh door Martin Borgord (1869-1935)

   

  Portretten uit de Singer collectie

  5 juni t/m 26 augustus is in de Tuinzalen van het museum een selectie van portretten uit de eigen collectie te zien, waaronder werken van Leo Gestel, Kees Van Dongen en Jan Sluijters. 

  Volgens eeuwenoude tradities kan een portret een gezicht close up in beeld brengen, of de persoon ten have lijve of ten voeten uit weergeven. Het hing van de maatschappelijke positie van de persoon af op welke manier en door welke kunstenaar hij en/of zij zich liet vereeuwigen. William en Anna Singer werden slechts een maal gezamenlijk en enkele keren afzonderlijk geportretteerd door bevriende kunstenaars. 

  Een opvallend zwaartepunt in de verzameling van de Singers zijn vrouwenportretten. Met hun klassiek georiënteerde smaak hadden ze oog voor verfijnde portretten van met name Franse schilders, zoals Carolus-Duran, Gustave Jean Jacquet en Henri Fantin-Latour. 

  Na hun komst naar Laren verzamelden de Singers ook portretten van de plaatselijke inwoners die om wat bij te verdienen poseerden voor de vele kunstenaars die hier werkzaam waren.

  Anna Singer-Brugh, stichtster van het museum en theater Singer werk van Jacob Dooijewaard, 1939

  Het blauwe hoedje werk van Kees van Dongen (1877-1968)

  Fortunata werk van Wally Moes 

  Nelly Bodenheim werk van Coba Ritsems, pastel op papier

  Japans meisje met lippenstift, werk van Isaac Israels

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | 255 keer bekeken

 • Neo Rauch 1993-2017

  17 mei 2018

  In museum de Fundatie te Zwolle zijn 65 veelal kolossale schilderijen van de hedendaagse Duitse schilder Neo Rauch te zien. Er zijn grote werken bij van 3 bij 4 meter. ''Rauch is één van de grootste kunstenaars van nu. Zijn schilderijen hangen in het MoMa en in het Metropolitan in New York en particuliere collectioneurs zijn hem hartstochtelijk gaan verzamelen, onder wie sterren als Brad Pitt.

  Neo Rauch studeerde aan de befaamde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig bij Arno Rink in de tijd dat Duitsland en Europa nog gedeeld waren. Hij rebelleerde met abstract expressionistisch werk. Maar vanaf 1993 keerde hij terug naar het figuratieve. Hij zette het op de academie geleerde vakmanschap op een eigentijdse manier in. Van zijn eerste tentoonstelling in Leipzig, verkocht hij echter geen enkel werk. Maar toen kwam hij op de radar van Amerikaanse verzamelaars en via de VS werd hij een wereldster.

  De doeken van Rauch zijn gevarieerd. Soms lijkt het popart, als uit een stripverhaal, soms lijken de mensen wel weggelopen uit de napoleontische oorlogen. Hij speelt evenzeer met de actualiteit als met de historie. Zijn werk is vaak ook uitgesproken surrealistisch. Rauch beweegt zich ''vrij door de kunsthistorie en komt dan als het ware langs Jeroen Bosch en Salvador Dalí om vervolgens weer terug te gaan naar Rembrandt."

  De complexe schilderijen van Neo Rauch laten een herkenbare wereld zien, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en verontrusting veroorzaken. Het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, komt je tegemoet in vele gedaanten, vaak geworteld in het Midden–Europa van vervlogen tijden. Hij vult zijn schilderijen met zijn droombeelden, visioenen.

  Anima III, 1995, olieverf, papier op doek, particuliere collectie.

  Landschaft mit sendeturm, 1996, olieverf op doek, particuliere collectie.

  Kroning, 2018,olieverf op doek, particuliere collectie.

  Das Horn, 2014, olieverf op doek, particuliere collectie.

  Gewitterfront, 2016, olieverf op doek, 150 x 100 cm, collectie Museum de Fundatie.

  De tentoonstelling is een retrospectief dat de jaren 1993-2017 beslaat en de grootste expositie is in de Fundatie ooit. Ze is te bezoeken tot en met 3 juni.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | 110 keer bekeken

 • Expositie

  4 mei 2018

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 29 keer bekeken

 • Kleurrijke vrienden

  4 mei 2018

  In het Museum Jan Heestershuis in Schijndel is vanaf 6 februari een nieuwe de expositie Kleurrijke Vrienden te zien. En tentoonstelling met werken van Frans Manders, Jan Leurs en Dorus van Oorschot.

  Frans Manders (Helmond 1939) is autodidact en vestigde zich pas in 1978 als zelfstandig kunstenaar. Aanvankelijk was hij werkzaam als grafisch ontwerper en illustrator. Hij had de opleiding gevolgd aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, waar hij  les kreeg van schilder Kees Bol.

  Samen met Dorus van Oorschot trok hij er elke week op uit om te gaan schilderen in de buitenlucht. Jos Leurs (Valkenswaard 1947), ook een autodidact, voegde zich bij hen.

  De vele uren die zij samen doorbrachten laten zichtbare sporen na in het werk van Frans en Jos. Maar zij werkten de invloeden op eigen wijze uit en gingen hun eigen weg. Kleurrijk en impressionistisch maar toch elk met een eigen herkenbare stijl.

  Op de expositie worden werken van Dorus van Oorschot, Frans Manders en Jos Leurs in combinaties getoond, waarbij de eigenheid van de drie kunstenaars voor zichzelf spreekt.

  De expositie loopt van 6 februari t/m 13 mei 2018.

  Doris van Oorschot, Korenveld

  Frans Manders, Overstroomde Dommel bij avond

  Jos Leurs, Opklaring- compositie lucht

  Jan Heestershuis, Pompstraat 17, 5481 BL Schijndel

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 170 keer bekeken

 • Voorbereiding tentoonstelling

  16 februari 2018

  Eind mei is er een tentoonstelling gepland, de voorbereiding is dus al in volle gang. Hieronder een opzet van een nieuw werk, het uiteindelijk resultaat is te zien tijdens de tentoonstelling en natuurlijk nog veel meer.

  Eerst moet er nu worden verhuist, veel zaken lopen helaas gelijktijdig en ondanks een goede planning is het hectisch alles geregeld te krijgen. Nadere informatie over de tentoonstelling volgt dan ook in april.

  Lees meer >> | 0 Reacties | 30 keer bekeken

 • Tim Walker: The Garden of Earthly Delights

  23 januari 2018

  Een modefotograaf ziet Bosch                 4 november 2017 t/m 25 februari 2018

  In januari 2015 krijgt de internationaal vermaarde fotograaf Tim Walker de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Hij krijgt carte blanche en een ongelimiteerd budget. Voor dit droomproject besluit Tim Walker zich te laten inspireren door een kunstenaar die hem al sinds zijn kindertijd boeit, de 15de-eeuwse Nederlandse meester Jheronimus Bosch. Hij werkt een jaar aan de serie, die een fotografisch antwoord is op De Tuin der Lusten (ca. 1495-1505, Museo Nacional del Prado, Madrid).

  Dit najaar toont Het Noordbrabants Museum als eerste en voorlopig enige museum dat de volledige serie,  waaronder de 26 larger-than-life foto’s. Om tot zijn foto’s te komen isoleerde Tim Walker visuele elementen die volgens hem typisch Bosch zijn: de bubbel met aders, de schelp, de aardbei, de wijnranken en de slangen. Een groot deel van die objecten is nu te zien in Het Noordbrabants Museum waar ook de foto's van Walker komende maanden worden getoond. De duistere sfeer is nieuw voor zowel de fotograaf als de modefotografie, waar schoonheid, gezondheid en glamour doorgaans centraal staan.